דיור בקהילה
דיור בקהילה

מערך הדיור של שק"ל הינו מערך הדיור הקהילתי הגדול ביותר בישראל לאנשים עם מוגבלויות. שק"ל מפעילה כ- 150 מסגרות דיור ברחבי הארץ בהם גרים מעל 400 אנשים מכל מגזרי החברה הישראלית (דתיים וחילוניים, יהודים וערבים), בהתאם לצרכים ולרמת התפקוד האישי.
עם פרוץ משבר הקורונה מערך הדיור של שק"ל עבר לפעול במתכונת חירום בתנאים מורכבים במיוחד. מטבע הדברים, רבים מהדיירים נמצאים בקבוצות סיכון, ועל כן אנו מקפידים הקפדה יתרה על אמצעי זהירות, כולל הדרכת הדיירים והצוות לשמירה על היגיינה וכללי זהירות אחרים. הדיירים, שרגילים לצאת מדי יום לעבודה ולמסגרות חווייתיות, הונחו ע"י משרד הרווחה להישאר במשך תקופה ממושכת בסביבה המוגנת בלבד, ...
תעסוקה שיקומית
תעסוקה שיקומית

שק"ל מעניקה רצף תעסוקה מוגנת ונתמכת רב-מגזרי ורב-נכותי, לאנשים דתיים וחילוניים, יהודים וערבים, צעירים ומבוגרים, עצמאיים או עם צרכים סיעודיים, אנשים עם ליקויי למידה, אנשים עם מגבלה שכלית התפתחותית, אנשים המתמודדים עם פגיעות נפשיות, אנשים עם נכויות פיזיות ועוד.
החזון של שק"ל בתעסוקה הינו לאפשר לאנשים עם מוגבלויות שונות מסגרת מתאימה בה יוכלו ללמוד, לתרגל ולשפר את מיומנויותיהם השונות בתחום העבודה ולהגיע למימוש מירבי. לכל אדם מותאמת תכנית באופן פרטני, וניתנים הכלים לנוע על הרצף השיקומי בהתאם ליכולת ולרצון להתקדם בעולם העבודה.
הרצף השיקומי-תעסוקתי מתחיל בתוכניות מעבר למסיימי מסגרות חינוך מיוחד ...
טיפול רגשי
קליניקות לטיפול ואבחון

עמותת שקל מפעילה מספר קלינקות:
המרכז לטיפול פסיכולוגי, פסיכותרפיה וטיפול הבעתי, ירושלים
המרכז לאבחון נוירו-פסיכולוגי, ירושלים
המרכז הטיפולי טוני אלישר- שק"ל, ירושלים
המרכז הטיפולי שק"ל, באר שבע
בקליניקות ניתן מענה טיפולי רגשי לילדים, מתבגרים ובוגרים עם מוגבלויות ולבני משפחה וכן מתקיימים אבחונים נוירופסיכולוגיים. המענים הטיפוליים ניתנים באופן פרטני, זוגי, או קבוצתי, וכן ישנה אפשרות להדרכות הורים והדרכות של צוותים ואנשי מקצוע. אנו פועלים להתאמה של השירותים לאדם, לסוג המוגבלות ולרקע התרבותי והדתי של הפונה, הן במגזר היהודי והן במגזר הערבי. השירותים מוכרים במשרד הרווחה (במימון מלא לזכאים) במינהל מוגבלויות ובשירות מבחן למבוגרים והם פתוחים גם לפונים באופן עצמאי. המרכזים נגישים לאנשים עם מגבלויות פיזיות.
הצוותים: : עובדים סוציאליים, פסיכולוגים, מטפלים באמנות, מטפלים מיניים ומטפלים זוגיים ומשפחתיים.
המרכז לטיפול פסיכולוגי שיקומי, פסיכותרפיה וטיפול הבעתי, ירושלים
אנשים עם מוגבלויות, בדומה לאחרים, עסוקים לעיתים קרובות בשאלות על זהות, ערך עצמי, מסוגלות, שייכות, קשרים עם אחרים והתמודדות עם אירועי חיים. אדם עם מוגבלות, אשר מרגיש.ה צורך בטיפול או חווה מצוקה וקושי תפקודי מוזמן.ת לפנות אלינו. הטיפולים ניתנים בגישה שיקומית, תוך התייחסות לצרכים של כל פונה והתאמה של ההתערבות לאדם ולמטרות הטיפוליות. במידת הצורך ובהסכמת המטופל.ת, אנו נמצאים בקשר גם בני משפחה ועם גורמי טיפול נוספים ומציעים גם הדרכות להורים ולאנשי צוות. מוזמנים לפנות גם בני משפחה של אנשים עם מוגבלויות אשר מעוניינים בסיוע.
צוות היחידה: פסיכולוגים שיקומיים, מומחים ומתמחים, עובדים סוציאליים ומטפלים באומנות.
סוגי התערבות:
הערכה (אינטייק) – מספר מפגשים שמטרתם להכיר את הפונה, להבין את המצב והצרכים, לקבוע מטרות לטיפול ולהתאים את סוג הטיפול.
טיפול פרטני- הטיפולים הפרטניים כוללים טיפול פסיכולוגי, פסיכותרפיה או טיפול באומנות לאנשים עם מוגבלות ולבני משפחה. הטיפול נעשה בגישה שיקומית אינטגרטיבית ומערב גישות טיפוליות מגוונות בהתאם לצורך. לטווח הארוך והקצר.
הדרכת הורים – ליווי והדרכה להורים סביב סוגיות הקשורות להתמודדות של ילדיהם.
הדרכת צוותים ואנשי מקצוע – ליווי והדרכה של צוותים טיפולים במסגרות דיור ותעסוקה במטרה להבנות מטרות טיפוליות ודרכי התערבות מותאמות.
המרכז לאבחון נוירופסיכולוגי, שק"ל, ירושלים
במרכז נערכים אבחונים נוירופסיכולוגים במטרה להבין את היכולות והקשיים הקוגניטיביים והרגשיים של האדם ועל מנת לסייע להתמודדות ולתפקוד ביום יום ובמסגרות לימודים ובתעסוקה. האבחונים מתבצעים במחיר מוזל, ע"י פסיכולוגים מתמחים בפסיכולוגיה שיקומית ובהדרכה מקצועית צמודה.
ככל בני האדם, גם אנשים עם צרכים מיוחדים כמהים לקשר חברי או זוגי ולמגע אינטימי. עם זאת, רבים מהם מתמודדים עם בדידות חברתית, ואינם מצליחים לקשור קשרים משמעותיים. היחידה לחינוך חברתי-מיני, הוקמה מתוך הכרה בצורך של אנשים עם צרכים מיוחדים להכוונה בתחום החברתי מיני והזוגי. העבודה ביחידה מבוססת על האמונה בזכותם של אנשים עם צרכים מיוחדים לפתח קשר חברתי וזוגי משמעותי בהתאם לרצונם, יכולתם ולרקע החברתי תרבותי ממנו הם מגיעים.
צוות היחידה
ביחידה עובדים מטפלים שהוכשרו במיוחד למתן מענה בתחום החברתי מיני המותאם לאנשים עם צרכים מיוחדים. צוות היחידה כולל עובדים סוציאליים, מטפלים זוגיים ומיניים מוסמכים ומחנכים למיניות.
סוגי התערבות
שירותי הערכה – סדרת מפגשים ראשונית על מנת להעריך את המצב והצרכים של הפונה בתחום המיני-חברתי ולבנות תכנית טיפול מתאימה.
שירותי טיפול פרטני – העבודה הטיפולית כוללת: העצמה-אישית, גיבוש זהות אישית ומינית, הקניית ידע בנושא מיניות האדם, פיתוח עמדות חיוביות כלפי מיניות, פיתוח כישורים חברתיים (כולל הבנת מושגים כגון: פרטיות, גבולות מתאימים ועוד), סיוע בהרחבת המעגלים החברתיים, רכישת כלים למניעת פגיעה מינית, הבנת ההתפתחות הפסיכו-סקסואלית של האדם ועוד.
טיפול זוגי – הטיפול עוזר למטופל במגוון נושאים, כגון: תקשורת זוגית, פתרון קונפליקטים, אינטימיות רגשית ומינית.
טיפול מיני – פרטני או זוגי עבור אלו אשר מתמודדים עם קשיים בתפקוד המיני.
הדרכת הורים – ליווי והדרכה להורים סביב סוגיות הקשורות להתמודדות ילדיהם בתחום החברתי מיני.
סדנאות בחינוך מיני חברתי – נועדו להקניית ידע, מיומנויות וכלים בתחום החברתי-מיני הסדנאות ניתנות למטופלים, צוותים ובני משפחה. הסדנאות עוזקות בנושאים כגון: עמדות אישיות וערכים, פרטיות, גבולות, פיתוח קשרים ומרחקים חברתיים, התפתחות פסיכו-סקסואלית, מוגנות, קשרים חברתיים, קשרים אינטימיים ועוד
הנחת היסוד ביחס לתהליך התפתחותם של אנשי עם צרכים מיוחדים הינה כי הצרכים הרגשיים, הפסיכולוגיים והחברתיים שלהם זהים לאלו הקיימים בקרב שאר האוכלוסייה. מתוך ניסיון מצטבר ואמונה ביכולותיהם של אנשים עם מוגבלות אנו מציעים מענה טיפולי מגוון, מקצועי וזמין לאוכלוסייה זו וסביבתה. בכל סוגי ההתערבות אנו יוצאים מתוך הכרה בזכותם של אנשים עם מוגבלות לממש את הפוטנציאל האישי – רגשי שלהם תוך יצירת קשר טיפולי, מותאם, מכבד ומאפשר.
בין הנושאים המטופלים
הולדת ילד עם מוגבלות והתמודדויות הכרוכות בכך.
מציאת איזון בין צרכי הילד לצרכי שאר המשפחה.
טיפול סביב מעברי חיים – מעבר מגן לבי"ס, יציאה לתעסוקה, מעבר מבית ההורים לדיור (הכנה לדיור) ועוד.
תכנון התפתחות מקצועית ועתיד.
החלטה על מגורים מתאימים (בקהילה, בבית).
הזדקנות האדם עם מוגבלות.
סוגי ההתערבות
שירותי הערכה – נועדו להעריך את מצבו וצרכיו של המטופל ומשפחתו.
פגישות טיפוליות פרטניות – הטיפול הפרטני הינו בעל אופי מכיל וקשוב והוא שואף להבנת מלוא חוויותיו, צרכיו ורצונותיו של המטופל תוך הצבת גבולות בריאים.
טיפול זוגי– לזוגות עם צרכים מיוחדים אשר צריכים ייעוץ, ליווי או טיפול בנוגע לזוגיותם.
הדרכת הורים – למשפחות בהן יש ילד עם מוגבלות ומתמודדות בסוגיות הקשורות לגידול הילד ולהשפעתו על התא המשפחתי ועל הזוגיות.
הדרכת צוותים – הדרכה מקצועית לצוותי בי"ס, דיור ותעסוקה.
על פי מחקרים אנשים בעלי צרכים מיוחדים נפגעים פי ארבע יותר מאנשים ללא צרכים מיוחדים. טיפול נפשי עוזר לצמצם את הסימנים הפוסט-טראומטיים ומסייע לחזרה לתפקוד תקין.
יחידת הנפגעים נותנת מענה לאנשים אשר נפגעו מאלימות מינית או פיזית. היחידה מתמחה בטיפול בנפגעים בעלי סוגי מוגבלויות שונות מבחינת רמת ההבנה ותפקוד, וסוגי פגיעה שונים (חד פעמי או מתמשך, בתוך המשפחה או מחוץ למשפחה). אנשים אשר נפגעו מזולתם חווים לעיתים קרובות מגוון של רגשות עזים כגון: בלבול זעם, פחד, לחץ ועוד. גם ברמה ההתנהגותית עשויים להופיע שינויים כגון: שינויים בהרגלי השינה והאכילה, התנהגות המנעותית, התקפי חרדה, תחושת דכדוך ודיכאון, בעיות בשליטה על סוגרים ועוד. חווית הפגיעה עשויה להשאיר את האדם בודד ומבולבל.
סוגי התערבות
שירותי הערכה – זיהוי צרכיו הטיפוליים של המטופל והתאמת תכנית טיפולית לו ולמשפחתו.
טיפול פרטני – נועד לעבד את הפגיעה שחווה, לעזור למטופל לארגן את חוויותיו הרגשיות לאחר הפגיעה ולעזור במניעת כניסה למצבי סיכון וסכנה.
הדרכת הורים – הענקת כלים של הבנה, ועזרה בהתמודדות עם צורכי ילדיהם ומשפחתם סביב האירוע הפוגעני אותו עבר ילדם.
הדרכת צוות – סיוע לצוותים בהתמודדות עם שילוב בתעסוקה/דיור/פנאי של הנפגע.
ביחידה נעשה שימוש במגוון כלים טיפוליים החל משיח ורבלי (מילולי), טיפול במשחק, שימוש באומנות ועוד.
היבט מערכתי – היחידה עובדת בשיתוף פעולה מרבי עם גורמי קהילה, דיור ותעסוקה.
בקרב אנשים עם צרכים מיוחדים קיימות לעיתים התנהגויות מיניות לא מותאמות. התנהגויות אלו יכולות להיות כלפי חברים, בני משפחה, אנשי צוות או זרים. הן עלולות להיות חד פעמיות או מתמשכות, ברמות משתנות של פוגענות.
מחקרים מראים כי כאשר התנהגויות אלו לא מקבלות מענה טיפולי מותאם הן עלולות לחזור על עצמן ואף להסלים.
סוגי התערבות
שירותי הערכה – קביעת צרכיו הטיפוליים ומרכזי המוגנות של המטופל וסביבתו. במסגרת שירותי הערכה נבנית תכנית מוגנות בשיתוף פעולה עם גורמים קהילתיים. השירות מסופק בשני אופנים: א. אינטייק ב. הערכת סיכון וצרכים
טיפול פרטני – נועד להכחיד/להפחית את ההתנהגות המינית הפוגעת. הטיפול מכיל היבטים התנהגותיים, קוגניטיביים ורגשיים. הטיפול נוגע בנושאים רבים וביניהם: זיהוי מעגל הפגיעה, עבודה על טראומות, שליטה על כעסים, מיניות בריאה, ניהול פנטזיות ועוד.
הדרכת הורים – נותנת להורים כלים ועזרה בהתמודדות עם צורכי ילדיהם ומשפחתם סביב האירוע הפוגעני של ילדם.
הדרכת צוות – סיוע לצוות בהתמודדות עם שילובו בתעסוקה, דיור ופנאי של אדם בעל צרכים מיוחדים בעל התנהגות מינית בלתי מותאמת או פוגענית, וכן לתמוך בבניה ושמירה על תכנית המוגנות.
היבט מערכתי – היחידה עובדת בשיתוף פעולה מרבי עם גורמי קהילה, דיור ותעסוקה.
אנו מודעים לקושי לפנות להליך טיפולי במצבים אלו אך מאמינים כי פניה לטיפול עשויה לעצור את ההתנהגות המינית הלא מותאמת ולסייע בשיקום האדם ומשפחתו וסביבתו.
צוות העובדים במרכז הינו צוות מקצועי ומנוסה הכולל: עובדים סוציאליים, פסיכולוגים, קרימינולוגים, מחנכים למיניות, מטפלים מיניים ומטפלים זוגיים ומשפחתיים.
מעוניין להתייעץ?
אנו מזמינים אותך לפנות אלינו בכל שאלה לשיחת התייעצות. סודיות מובטחת. · הפניה פרטית: נא להתקשר לפי הפרטים מטה · באמצעות הרווחה: נא לפנות לעו"ס בלשכת הרווחה למילוי טופס הפניה בצירוף חומר, לקבלת אישור המפקחת במשרד הרווחה.
טופס בקשה להתערבות קבוצתית בעקבות משבר הקורונה - ירושלים טופס בקשה להתערבות קבוצתית בעקבות משבר הקורונה - דרום
פניה עצמאית:
דוא"ל: טלפון: 02-6711710 פקס: 02-6711714
המרכז לאבחון נוירופסיכולוגי, לטיפול פסיכולוגי, פסיכותרפיה וטיפול הבעתי
רחוב יד חרוצים 11, תלפיות, ירושלים
קמפוס חרוב לילדים
רחוב שוקן 18 קומה 3, האוניברסיטה העברית, הר הצופים, ירושלים
המרכז הטיפולי שק"ל
רחוב העצמאות 40, העיר העתיקה, באר שבע
ילדים ונוער
ילדים ונוער

שק"ל מפעילה תכניות בגני ילדים ובתי ספר לחינוך מיוחד משנת 1992, במטרה להקל על המשפחות ולאפשר להן להמשיך לגדל את ילדיהן בבית, ולא להזדקק לסידור חוץ ביתי בגיל צעיר. תוכניות יום לימודים ארוך ומועדוניות שיקומיות מאפשרות להורים להמשיך לנהל אורח חיים נוח יותר, ללא צורך לקצר את יום העבודה, ובזכות כך מורידה באופן משמעותי את אחוז הילדים עם מוגבלויות שהוצאו למסגרות חוץ ביתיות, והילדים נשארים לגור עם משפחתם בביתם.
התכניות מיועדות לתלמידי החינוך המיוחד, שהוכרו על ידי משרד הרווחה, ומשתתפים בהם 265 ילדים בירושלים ובפתח תקווה:
ביה''ס הטנה, ירושלים
ביה''ס הדביר החדש, ירושלים
ביה''ס כי״ח (לחירשים – יהודים וערבים), ירושלים ...
צבא, השכלה ופנאי
צבא, השכלה ופנאי

שק"ל מפתחת ומפעילה מגוון פעילויות תרבות, פנאי, ספורט וחברה לאוכלוסייה מגוונת של למעלה מ- 1,500 אנשים עם צרכים מיוחדים, המתקשים בתפקודים שכליים, נפשיים, פיזיים וחושיים, מכל מגזרי החברה. שק"ל פועלת לקידום תרבות הפנאי לאנשים עם צרכים מיוחדים, מתוך ההבנה כי לכל אדם מגיע להתפתח, ללמוד וליהנות, וכאשר אדם שמח הוא חיובי וצומח בכל תחומי החיים. לפעילויות הפנאי תרומה עצומה לקידום אנשים עם מוגבלויות שמשתתפים בהן, לתחושת העצמה והסינגור העצמי ולהזדמנות להשתלב בקהילה.
שק"ל בפנאי פועל במגוון רחב של תחומים: אומנויות, תיאטרון, מוזיקה, תקשורת, ספורט, אירועים מיוחדים, טיולים, נופש, ותחומי העשרה כלליים...
נגישות
המרכז הישראלי לנגישות

המרכז הוקם בשנת 1998 ומטרתו לפתח ולקדם את הידע בנושא הנגישות, לתרום לשיפור התהליכים באמצעותם מתחוללים התכנון והביצוע של הנגשת סביבות פיזיות והנגשת השירות עבור אנשים עם מוגבלויות.
המרכז תורם רבות בפיתוח מושג הנגישות, בקידום הנגישות במאות פרויקטים ברחבי הארץ וביישום הנגישות בתחבורה הציבורית.
המרכז מספק את שירותיו המקצועיים בייעוץ ובהדרכה לגופים רבים, תוך כדי פיתוח התמחות במגוון תחומים, ביניהם: תכניות אב לנגישות ברשויות המקומיות, תחבורה ציבורית, מבני ציבור, מוסדות חינוך והשכלה גבוהה, מוזיאונים, אתרי טבע, הנגשת שירות והנגשת תשתיות, יעוץ והדרכה לארגונים ועסקים גדולים וקטנים. המרכז מעסיק אנשי מקצוע מדיסציפלינות רבות, כולל מורשי נגישות, אדריכלים, מהנדסים.
בחיפה פועלת שלוחה ...
שקל בעולם
שק״ל בעולם

שק"ל מעבירה קורסים והרצאות לאנשי מקצוע ממדינות רבות מרחבי העולם, חלקן בשיתוף פעולה עם מש"ב – הסוכנות הישראלית לסיוע ושיתוף פעולה בינלאומי, משרד החוץ, שגרירויות ישראל בחו"ל, ושגריריות זרות בארץ.
נושאי ההכשרות:
גישה קהילתית במתן מענים לאנשים עם צרכים מיוחדים
הכשרת עובדים לעבודה עם אנשים עם מוגבלויות
קורסי נגישות
חינוך חברתי מיני לאנשי מקצוע ואנשים עם צרכים מיוחדים
וכן בניית הכשרות בתחום על פי הזמנה.
בין הארצות מהן הגיעו קבוצות להכשרה בשק"ל: רוסיה, אוקראינה, בלארוס, מולדובה, קירגיזסטן, קזחסטן, אוזבקיסטן, טג'יקיסטן, ארמניה אזרבייג'ן, טורקמניסטן, גיאורגיה, מקדוניה, אלבניה, טאיוואן, סינגפור והונג קונג.
מתנדבים מהעולם
מדי שנה מתנדבים בשק"ל עשרות אנשים שמגיעים מהמדינות הבאות: טאיואן, ...